لینوکس‌لرنینگ

لینوکس اوبونتو چیست؟ بررسی کامل اوبونتو و نسخه‌های رسمی آن

لینوکس اوبونتو چیست؟ لینوکس سیستم عاملی محبوب و یکی از رقبای ویندوز مایکروسافت است. با توجه به بالا بودن امنیت لینوکس، افراد زیادی از این سیستم عامل استقبال کردند و برای سرور لینوکس توزیع‌های مختلفی منتشر شده است؛ یکی از آن‌ها دبیان است.

توزیع دبیان لینوکس با وجود طرفداران زیاد، یک مشکل مهم هم داشت؛ رابط کاربری پیچیده. از این رو توسعه‌دهندگان تلاش کردند تا این مشکل را برطرف کنند؛ هدفی که با انتشار توزیع اوبونتو محقق شد.

در واقع توزیع اوبونتو از دبیان متولد شد تا مشکلات آن را برطرف کند. اوبونتو ویژگی‌های مثبت فراوانی داشت و به همین دلیل، به سرعت توجه کاربران زیادی را به خود جلب کرد. از جمله ویژگی‌های مثبت آن می‌توان به اوپن سورس بودن، انتشار رایگان، رابط کاربری ساده، نصب آسان، فعالیت روان به علت سبک بودن، به روزرسانی‌های ممتد و … اشاره کرد.

در این مطلب قصد داریم تا به بررسی کامل این نکات و مطالب اضافه‌تر بپردازیم. لطفا تا پایان همراه ما باشید.

لینوکس اوبونتو چیست؟ بررسی تاریخچه لینوکس اوبونتو

برای کاربرانی که آشنایی کمتری با انواع سیستم عامل‌ها دارند، احتمالا ویندوز نامی آشنا خواهد بود؛ سیستم عاملی که به صورت اختصاصی توسط مایکروسافت توسعه داده شده و به عنوان یک محصول تجاری، روی بخش زیادی از PCها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اما لینوکس اوبونتو چیست؟ لینوکس در واقع نام رقیب ویندوز است؛ یک سیستم عامل منبع باز (Open Source) که به صورت رایگان و با هدف گسترش بیشتر رایانه‌ها در بین مردم به بازار عرضه می‌شود.

اگر بخواهیم درست‌تر به این موضوع نگاه کنیم، لینوکس در واقع هسته‌ای همراه با کدهای منبع باز است که توزیع‌های مختلفی برای آن عرضه می‌شود. یکی از توزیع‌های لینوکس که تا حدود 20 سال پیش هم بسیار پرطرفدار بود، دبیان (Debian) نام دارد.

دبیان در زمان خود بسیار محبوب و پرکاربرد بود و در میان علاقه‌مندان به لینوکس، رواج بسیاری داشت. البته که توزیع دبیان چندان خالی از اشکال هم نبود. یکی از اشکالات مهمی که می‌توان به آن گرفت، رابط کاربری آن بود که چندان کاربرپسند، جذاب و ساده نبود.

به همین دلیل فردی به نام مارک شاتل ورث (Mark Shuttlesworth) با ایجاد تغییراتی در توزیع محبوب اما پیچیده دبیان، توزیع لینوکسی دیگری با نام اوبونتو را ایجاد کرد. پس از آن انتشار لینوکس اوبونتو (Ubuntu) توسط شرکت Canonical  صورت می‌گیرد.

پس اگر بخواهیم تاریخچه لینوکس اوبونتو (Ubuntu) را خلاصه کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست، می‌توان گفت اوبونتو یکی از توزیع‌های لینوکس است که خود از بهینه‌سازی توزیع دیگری به نام دبیان ایجاد شده است.

ویژگی‌های سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست؟

اگر بخواهیم در این باره حرف بزنیم که ویژگی‌های لینوکس اوبونتو چیست، باید چند مورد را نام برد؛ از جمله:

  • شاید بتوان مهم‌ترین شاخصه اوبونتو (Ubuntu) را منبع باز (Open source) بودن آن دانست. به خاطر همین ویژگی، اوبونتو به صورت رایگان عرضه می‌شود و افراد بیشتری قادر به استفاده از آن خواهند بود. این موضوع در واقع هدف غایی و نهایی توسعه‌دهندگان و عرضه‌کنندگان این سیستم عامل است.

به غیر از این مورد، توسعه‌دهندگان می‌توانند بنابر نیاز خود، تغییراتی را در کدهای سیستم عامل اوبونتو ایجاد کنند؛ در واقع اوبونتو به واسطه ویژگی اوپن سورس بودن، قابل شخصی‌سازی است.

  • محیط کاری ساده و کاربر پسند ویژگی مهم دیگری از سیستم عامل اوبونتو است که احتمالا پایه‌های اولیه ایجاد این سیستم عامل را از توزیع لینوکسی قدیمی‌تر (دبیان) فراهم کرد. شاید اگر رابط کاربری و شیوه نصب دبیان ساده‌تر بود، اوبونتو هیچوقت متولد نمی‌شد!
  • سومین پاسخی که می‌توانیم به سوال ویژگی‌های سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست بدهیم، پشتیبانی قدرتمند آن است. یکی دیگر از دلایلی که موجب جوانه زدن اوبونتو از ریشه دبیان شد، پشتیبانی ضعیف دبیان و آپدیت‌های بسیار اندک آن بود.

به واسطه پشتیبانی شرکت Canonical  از پروژه اوبونتو، این سیستم عامل از پشتیبانی و آپدیت‌های خوبی برخوردار است و هر شش ماه یکبار، آپدیتی برای آن منتشر می‌شود.

  • مورد بعد، عرضه نسخه‌های مختلف سیستم عامل اوبونتو است که باعث شده تا از آن در سرورها و دیتا سنترها، کامپیوترهای شخصی، موبایل‌ها و تبلت‌ها استفاده شود.

موارد بیان شده، در واقع ویژگی‌هایی هستند که اصل و اساس وجودیت اوبونتو را به وجود آورده‌اند. علاوه بر این‌ها، موارد دیگری هم هستند که می‌توان از آن‌ها به عنوان مزیت‌ها و نکات مثبت این سیستم عامل یاد کرد. در ادامه این موارد را بررسی خواهیم کرد.

مزیت‌ها و دلایل محبوبیت لینوکس اوبونتو چیست؟

در قسمت قبل، این مورد را بررسی کردیم که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سیستم عامل اوبونتو، اوپن سورس بودن آن است. این ویژگی باعث شده تا توسعه‌دهندگانی که از این سیستم عامل استفاده می‌کنند، همگی در جهت بهبود اوبونتو کار کنند. این تلاش مشترک موجب ظهور مزیت‌های جذاب لینوکس اوبونتو شده است.

اما مزیت‌های سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست؟ در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.

امنیت بالا

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) امنیت بالای آن است. اوبونتو یکی از امن‌ترین سیستم عامل‌های موجود در دنیا است که خود دارای چند علت است.

یکی از دلایل امن بودن اوبونتو، سیستم‌ها و ساختارهای امنیتی آن از جمله AppArmor  است. مورد بعدی، آپدیت‌های ممتد و پشتیبانی خوب کنونیکال از این سیستم عامل است که موجب شده تا ویروس‌ها کمتر بتوانند به این توزیع لینوکس آسیب برسانند و حفره‌های امنیتی به سرعت شناسایی و برطرف می‌شوند.

دلیل سومی که برای امنیت اوبونتو می‌توان بیان کرد، کاربرد کمتر آن نسبت به ویندوز و در نتیجه علاقه کمتر هکرها برای انجام فعالیت‌های خرابکارانه در سیستم عامل اوبونتو است. 

رعایت حریم خصوصی کاربران

اگر از سیستم عامل اوبونتو استفاده می‌کنید یا قصد این کار را دارید، باید بدانید که اوبونتو در رعایت حریم شخصی شما بسیار خوب عمل می‌کند. این سیستم عامل علاقه چندانی به دریافت، ذخیره و اشتراک اطلاعات کاربر ندارد مگر در شرایطی خاص و برای رعایت برخی قوانین.

نکته دیگر اینکه اوبونتو می‌تواند برخی از دیتا‌های کاربر مثل اطلاعات سخت‌افزاری و داده‌های مکان را دریافت کند؛ اما شما قادر هستید تا این اجازه را از او بگیرید.

صرفه‌جویی در مصرف منابع

زمانی که مایکروسافت ویندوز 11 را برای استفاده عموم عرضه کرد، بسیاری از کاربران از سنگین و غیرقابل اجرا بودن آن بر روی سیستم‌های خود شکایت داشتند.

در عوض، لینوکس اوبونتو به عنوان یک سیستم عامل سبک شناخته می‌شود که برای نصب و اجرا، مقدار کمتری از RAM و CPU را درگیر می‌کند. به علاوه نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌های آن هم تا حدود زیادی بهینه شده‌اند که این موضوع هم به افزایش سرعت اوبونتو کمک می‌کند.

اوبونتو خود دارای نسخه‌های مختلفی است که در ادامه آن‌ها را بررسی خواهیم کرد. بعضی از نسخ آن روی سیستم‌های بسیار قدیمی هم قابل استفاده هستند.

کاربرد آموزشی لینوکس اوبونتو چیست؟

در قسمت بررسی ویژگی‌های اوبونتو، گفتیم که این سیستم عامل، رابط کاربری ساده‌تری نسبت به سایر توزیع‌های لینوکس دارد؛ به همین دلیل ساده‌تر نصب می‌شود و کار با آن هم آسان‌تر است. سومین مزیت اوبونتو از دل همین ویژگی بیرون می‌آید.

بسیاری از افرادی که به یادگیری لینوکس علاقه دارند و یا به تازگی کار با این سیستم عامل را شروع کرده‌اند، ترجیح می‌دهند کار خود را با اوبونتو پیش ببرند و از رابط کاربری ساده آن برای یاد گرفتن استفاده کنند.

کاربردهای لینوکس اوبونتو چیست؟

محبوبیت اوبونتو در بین کاربران فقط به علت رابط کاربری بهبود یافته آن نیست. یکی دیگر از دلایلی که استفاده از این توزیع لینوکسی را رواج داده است، همه کاره بودن آن است.

سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) را می‌توان در دیتاسنترها و مراکز داده، سرورها، کامپیوترهای شخصی و تلفن‌های همراه راه‌اندازی و اجرا کرد.

از آنجا که دولوپرها در سراسر دنیا برنامه‌ها و نرم‌افزارهای مختلفی را برای سیستم عامل اوبونتو توسعه داده‌اند، بنابراین اگر زمانی این از اوبونتو روی کامپیوتر شخصی خود استفاده کردید، نیاز نیست نگران نرم‌افزارهای آن باشید.

نمونه‌ای از آن را می‌توان در نرم‌افزارهای مشابه آفیس مشاهده کرد که فایل‌های مربوط به آفیس مایکروسافت را هم پشتیبانی می‌کنند. علاوه بر آن، با سرچ در فروشگاه اختصاصی اوبونتو که به نام  Ubuntu software شناخته می‌شود، می‌توانید نرم‌افزارهای محبوب یا مشابه آن‌ها را پیدا کنید.

انواع نسخه‌های سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست؟

همان‌طور که از ابتدا بررسی کردیم، اوبونتو خود یکی از توزیع‌های لینوکس است و ریشه در توزیع دیگری به نام دبیان دارد. اما خود این سیستم عامل هم دارای چند نسخه است. انواع نسخه‌های لینوکس اوبونتو چیست؟

به طور کلی، سیستم عامل اوبونتو دارای نسخه‌هایی برای سرور و دسکتاپ است. اوبونتو سرور برای پشتیبانی از سرور به کار می‌رود و کاربران زیادی در سرتاسر دنیا از آن استفاده می‌کنند.

اوبونتو دسکتاپ نسخه دیگری از این سیستم عامل است که خود شامل نسخه‌های مختلفی می‌شود. هر یک از نسخه‌های آن را به اصطلاح طعم یا flavors  هم می‌نامند. در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

اوبونتو گنوم Ubuntu GNOME

از اوبونتو گنوم به عنوان نسخه پیش‌فرض یا عادی اوبونتو هم یاد می‌شود. ویژگی‌های این نسخه از لینوکس اوبونتو چیست؟

توجه تیم کنونیکال بیشتر بر روی این نسخه است. در گنوم سعی شده تا با ایجاد یک رابط کاربری بسیار ساده و کاربردی، امکان استفاده از اوبونتو برای همه کاربران فراهم شود. در واقع گنوم فقط برای برنامه‌نویسان و افراد متخصص نیست.

مورد دیگری که در رابطه با اوبونتو گنوم باید در نظر داشت، این است که این نسخه نسبت به سایر نسخه‌ها کمی سنگین‌تر است و چندان برای سیستم‌های قدیمی و متوسط مناسب نیست.

کوبونتو Kubuntu

کوبونتو نام دومین نسخه محبوب اوبونتو پس از گنوم است. از جمله ویژگی‌های بارز آن که موجب این محبوبیت شده است، سبک بودن و شباهت بسیار به محیط ویندوز است.

برای اجرای کوبونتو بر روی سیستم خود، به RAM و CPU قوی نیاز ندارید و حتی بر روی سیستم‌های متوسط هم به خوبی قابل اجرا خواهد بود. این نسخه به صورت پیش فرض از دسکتا‌پ KDE استفاده می‌کند.

لوبونتو Lubuntu

در این نسخه به صورت پیش‌فرض از دسکتاپ LXDE استفاده می‌شود. البته در نسخه‌های قدیمی‌تر از LXQt  استفاده می‌شد.

در بین تمام نسخه‌های اوبونتو، لوبونتو از همه سبک‌تر است و بر روی سیستم‌های قدیمی هم قابل اجرا است. نکته بعدی در مورد این نسخه، صرفه‌جویی آن در استفاده از منابع است. بنابراین اگر بخواهید در حین کار، منابع کمتری را درگیر کنید، لوبونتو انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.

نسخه زوبونتو از لینوکس اوبونتو چیست؟

Xubuntu که به صورت خوبونتو هم تلفظ می‌شود، از محیط دسکتاپ  Xfce استفاده می‌کند. این نسخه شباهت زیادی به لوبونتو دارد اما به دلیل نوع محیط دسکتاپی که از آن استفاده می‌کند، رابط کاربری ساده‌تری را در اختیار کاربر می‌گذارد.

البته Xubuntu یک ویژگی خاص هم دارد و آن سبک رابط کاربری آن است که ظاهری قدیمی دارد. به همین دلیل ممکن است برخی از کاربران آن را نپسندند.

آشنایی با اوبونتو باجی

جدیدترین نسخه‌ای که به صورت رسمی برای اوبونتو منتشر شده، باجی نام دارد. ویژگی اصلی این نسخه که از دسکتاپ Budgie  استفاده می‌کند، شکل و شمایل مدرن و زیبای آن است. این نسخه علاوه بر مدرن بودن، به خوبی بهینه شده تا بتواند اجرای سریع و مطلوبی داشته باشد.

معرفی اوبونتو میت

توسعه‌دهندگان بعد از انتشار رسمی گنوم 2 و استقبالی که از آن صورت گرفت، به سراغ گنوم 3 رفتند اما آن طوری که پیش‌بینی می‌شد، از آن استقبال نشد.

از همین‌جا بود که اوبونتو میت با استفاده از محیط دسکتاپ MATE  از گنوم 2 متولد شد تا کاربران ناراضی گنوم 3 را به خود جلب کند.

اوبونتو استودیو

این نسخه از اوبونتو برای کاربرانی مناسب است که به انجام کارهای صوتی و گرافیکی (تصویری و ویدیویی) مشغول هستند. در اوبوتو استودیو هم از محیط دسکتاپ Xfce  استفاده شده است.

پس از معرفی و بررسی نسخه‌های مختلف اوبونتو، نوبت به انتخاب می‌رسد. شاید از خود بپرسید که نسخه مناسب لینوکس اوبونتو چیست؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که انتخاب نسخه مناسب اوبونتو تا حدود زیادی به سخت‌افزاری که در اختیار دارید و همچنین سلیقه شما مربوط می‌شود و هیچ خط مشی الزام‌آوری در این مورد وجود ندارد.

شما می‌توانید با مطالعه این مقاله و در نظر گرفتن سخت‌افزاری که در اختیار دارید، همچنین بنابر سلیقه شخصی خود، بهترین انتخاب را انجام دهید.

سخن پایانی

لینوکس اوبونتو چیست؟ احتمالا اگر در حال سرچ پیرو مبحث لینوکس باشید و یا علاقه دارید کار با لینوکس را شروع کنید، این سوال را از خود خواهید پرسید.

اوبونتو نام توزیعی از لینوکس است که خود برآمده از ریشه توزیع دبیان است. این توزیع محبوب از ویژگی‌ها و مزیت‌های متعددی برخوردار است که آن را به یک سیستم عامل محبوب تبدیل کرده است. اوپن سورس بودن، انتشار رایگان، رابط کاربری ساده، نصب آسان، فعالیت روان به علت سبک بودن، به روزرسانی‌های ممتد و … بخشی از نکات مثبت و ویژگی‌های اوبونتو است.

نسخه‌های مختلف سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست؟ اوبونتو خود دارای نسخه‌های متفاوتی از جمله لوبونتو، کوبونتو، اوبونتو میت و اوبونتو استودیو است. برای انتخاب از میان نسخه‌های مختلف، شما باید به سخت‌افزاری که در اختیار دارید و همچنین سلیقه خود دقت کنید تا بتوانید انتخاب خوبی داشته باشید.

سوالات متداول

  • مزیت‌های استفاده از لینوکس اوبونتو چیست؟

اوپن سورس بودن، انتشار رایگان، رابط کاربری ساده، نصب آسان، فعالیت روان به علت سبک بودن، به روزرسانی‌های ممتد و … بخشی از مزیت‌ها و نکات مثبت فراوان این توزیع محبوب لینوکس هستند.

  • استفاده از لینوکس اوبونتو چه قدر هزینه دارد؟

شاید بتوان مهم‌ترین شاخصه اوبونتو (Ubuntu) را منبع باز (Open source) بودن آن دانست. به خاطر همین ویژگی، اوبونتو به صورت رایگان عرضه می‌شود و افراد بیشتری قادر به استفاده از آن خواهند بود. این موضوع در واقع هدف غایی و نهایی توسعه‌دهندگان و عرضه‌کنندگان این سیستم عامل است.

بنابراین استفاده از اوبونتو رایگان است.

  • نسخ مختلف سیستم عامل اوبونتو (Ubuntu) چیست؟
  • گنوم
  • لوبونتو
  • کوبونتو
  • خوبونتو
  • اوبونتو میت
  • اوبونتو استودیو
  • اوبونتو باجی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا