توزیع های لینوکس، در واقع نسخههای مختلفی از سیستم عامل لینوکس به شمار میآیند که کاربران میتوانند به راحتی آنها را دریافت و نصب کنند. این موارد، شامل نرمافزارها و ابزارهای مختلفی هستند و کاربران میتوانند با استفاده از آنها، کارهای زیادی را انجام دهند. همچنین افرادی که سعی در آموزش لینوکس دارند، بهتر است تا در یادگیری انواع توزیع ها دقت بیشتری داشته باشند چرا که بخش مهمی از لینوکس را شامل میشوند. اما « انواع مختلف توزیع لینوکس چیست؟» و « ویژگیهای آنها چه چیزهایی است؟» در این مطلب، جواب این سوالها را برای شما بیان میکنیم و معرفی توزیع های لینوکس را به انجام میرسانیم تا آگاهی شما در این جهت کامل شود.
انواع توزیع لینوکس
لینوکس، توزیعهای مختلفی دارد که برای نصب هر یک از آنها بر روی سرور لینوکس باید ویژگیهای آنها را بشناسیم. برای استفاده درست از این موارد، باید نسبت به مشخصات آنها آگاهی کاملی را داشته باشید. بنابراین و برای کمک به شما در ادامه، معرفی انواع توزیع های لینوکس را انجام میدهیم.
توزیع Debian لینوکس
Debian یکی از بهترین توزیع های لینوکس، به شمار میآید. دبیان از یکسری نرمافزار رایگان تشکیل شده است که بسیاری از آنها دارای مجوز عمومی گنو هستند. پایداری این سیستم، بسیار بالا است و همین موضوع باعث شد تا در سال 2018 به عنوان، مناسبترین توزیع موجود انتخاب شود. دبیان نسبت به جنتو، کاربرپسندتر است و سیستم پیشرفتهتری در مقایسه با اوبونتو، مانجارو و chaletOS دارد.
این توزیع لینوکس میتوانید روی پردازندههای مختلف با انواع معماریها، نصب کنید. محیط دبیان گرافیکی و بسیار جذاب است. این توزیع دارای سه نسخه مختلف، پایدار، ناپایدار و آزمایشی است. نسخه پایدار باعث شده تا امنیت لینوکس شما بسیار بالا باشد؛ اما بهروز نیست. به همین دلیل برای کسانی که به دنبال نرمافزارهای جدید هستند، گزینه مناسبی به نظر نمیرسد.
در نسخه آزمایشی این نرمافزار، نرمافزارهای جدید ارائه میشود تا کاربران بتوانند آنها را استفاده کنند. البته باید توجه کنید که امنیت آن بالا نیست. نسخه ناپایدار، مخصوص توسعهکنندگان است و به آنها امکان میدهد تا بتوانند نرمافزارهای مختلف را امتحان کنند و بازخورد خودشان در مورد آن نرمافزار را به صورت کد ارائه دهند.
توزیع Cloud Linux
توزیع Cloud Linux برای ارائه سیستم عامل هاست لینوکس اشتراکی ایمن و پایدارتر به کاربران طراحی شده است. این توزیع، یکسری از تغییرات را در هسته لینوکس ایجاد میکند که به مدیران هاستینگها، اجازه میدهد تا بتوانند کنترل بهتری روی منابع سرور خودشان داشته باشند. از این سیستم، میتوانید بهراحتی روی سرور اختصاصی و سرورهای مجازی لینوکس استفاده کنید و از این جهت محدودیتی ندارید.
توزیع RedHat
تولید این توزیع از ابتدای سال 1994 شروع شد و تا سال 2004 ادامه داشت. اما از اواسط سال 2004 نام آن به RHEL تغییر کرد و کاربران باید برای استفاده از آن هزینه پرداخت میکردند تا بتوانند از پشتیبانی و امکانات قوی آن بهرهمند باشند. این توزیع امکانات مختلفی دارد که شما میتوانید برای کارهای متفاوتی از آن استفاده کنید. به عنوان مثال از امکانی برخوردار است که به شما اجازه میدهد تا کارکرد سیستم و نحوه بهبود آن را به طور کامل مانیتور کنید.
توزیع CentOS لینوکس
CentOS یکی از محبوبترین، توزیع های لینوکس به شمار میرود که هسته اصلی آن از Red Hat Enterprise Linux یا RHEL گرفته شده است. برخلاف توزیع RHEL، این سیستم عامل، بهصورت رایگان ارائه میشود و شما برای استفاده از آن، نیازی به پرداخت هزینه پشتیبانی ندارید.
توزیع Rocky Linux
توزیع Rocky Linux، محیط بسیار کاربرپسندی دارد و برای جایگزینی CentOS طراحی شده است. البته، در حال حاضر امکانات آن، به حد کافی توسعه پیدا نکرده است و امکان تحقق این هدف را ندارد. این توزیع لینوکس، برای استفاده روی سرورها گزینه مناسبی به شمار میآید و در این زمینه کاربرد بسیاری دارد. این سیستم عامل، با Red Hat Enterprise، سازگاری و تناسب کاملی نیز دارد که باید به آن توجه کنید. به دلیل پایداری بالای Rocky Linux، گزینه مناسبی برای کاربران خصوصی به شمار میآید و یکی از بهترین انواع توزیع های لینوکس است.
توزیع Ubuntu لینوکس
این توزیع لینوکس، براساس دبیان ساخته شده است و سه نسخه مختلف سرور، دسکتاپ و هسته را دارد. سه نسخه آن را به راحتی میتوانید روی یک کامپیوتر عادی یا سرور مجازی لینوکس نصب کنید و از این جهت محدودیتی وجود ندارد. برای استفاده از این توزیع اوبونتو لینوکس، نیاز به پرداخت هیچگونه هزینهای ندارید و میتوانید ویرایش کدهای قسمتهای مختلف آن را نیز به طور کامل و به صورت رایگان انجام دهید. امنیت اوبونتو، بالا است و محیط بسیار کاربرپسندی دارد.
همچنین از نرمافزارهای بیشتری برخوردار است که به شما امکان کارهای متفاوت را میدهد. عملکرد فوقالعاده Ubuntu باعث میشود تا یکی از سریعترین توزیع های لینوکس به حساب بیاید. توزیع Ubuntu، یک سیستم محبوب برای محاسبات ابری به حساب میآید و به راحتی از OpenStack پشتیبانی میکند. ورژنهای عادی اوبونتو، هر شش ماه یکبار منتشر میشود. البته، این توزیع دارای ورژنی با پشتیبانی بلندمدت است که هر دو سال یکبار ارائه میگردد.
توزیع Mint لینوکس
Mint یکی از سادهترین توزیع های لینوکس به شمار میآید که همین موضوع باعث استفاده زیاد آن در میان کاربران مختلف شده است. این سیستم یک نسخه دسکتاپ دارد، بر پایه اوبونتو ساخته شده است و برای استفاده شرکتهای تجاری و کاربران خانگی گزینه مناسبی به نظر میرسد. این توزیع از محیطهای صفحه نمایش MATE، KDE و XFCE به راحتی پشتیبانی میکند و به شما امکان استفاده از آنها را میدهد. همچنین میتوانید به راحتی بسیاری از ابزارهای آن سفارشیسازی کنید و از این جهت محدودیتی ندارید.
توزیع Arch Linux
توزیع Arch Linux به کاربران اجازه میدهد تا همه عناصر را خودشان انتخاب کنند و این کار را برای آنها ساده میکند. البته، این امکان روی عملکردش اثر منفی ندارد و خللی در این موضوع ایجاد نمیکند. به دلیل همین انتخابیبودن این توزیع، بیشتر کاربران حرفهای استفاده میکنند و مبتدیان رغبت بسیار کمتری برای به کارگیری این سیستم دارند. طراحی این توزیع بسیار خاص است و میتوان آن را مینیمالترین گزینه در میان توزیع های لینوکس به حساب آورد.
توزیع Parrot لینوکس
اگر در زمینه امنیت سایبری، تست نفوذ، امنیت شبکه کار میکنید، به طور قطع با توزیع Parrot لینوکس آشنا هستید. زیرا این سیستم در این زمینه کاربرد بسیاری دارد و به طور اختصاصی برای این موضوع آمادهسازی شده است. این توزیع، یک ادمین ماشین مجازی برای KVM و LXC دارد که به متخصصان حوزه موردنظر امکان کنترل ماشینهای مجازی در شبکه یا رایانههای دیگر را با استفاده از آن میدهد. AnonSurf یکی از ابزارهای توزیع Parrot لینوکس است که برای فراهمکردن امنیت مرورگر وب استفاده میشود. هکرهای اخلاقی میتوانند این ابزار را برای شناسایی نقص و آسیبهای موجود در سیستمها و شبکههای رایانهای به کار بگیرند.
توزیع Zorin OS لینوکس
توزیع Zorin OS لینوکس یک سیستم عامل، زیبایی بالایی دارد و براساس دبیان ساخته شده است. برنامههای مختلف این توزیع، با استفاده از فناوری Qt ساخته شدهاند و جهت استفاده کاربران معمولی و کاربردهای روزانه، مورد بسیار مناسبی است. طراحی بصری و سهولت به کارگیری این توزیع، باعث میشود تا جایگزین خوبی برای ویندوز به شمار بیاید.
توزیع Gentoo لینوکس
معماری ماژولار و سهولت استفاده از توزیع Gentoo لینوکس، آن را به عنوان توزیع متا میشناسند. سرعت بهینهسازی این سیستم بسیار بالا است و یکی از دلایل نامگذاری آن به جنتو، نیز همین موضوع به شمار میآید، زیرا جنتو نام سریعترین پنگوئن شناگر است. این توزیع لینوکس برای افرادی که میخواهند، کنترل کامل نرمافزار سیستمشان را در اختیار داشته باشند، گزینه مناسبی به شمار میآید. این سیستم، یکی از معروفترین موارد در میان توزیع های لینوکس است و کاربران بسیار از آن استفاده میکنند.
توزیع Manjaro لینوکس
دسترسیپذیری توزیع Manjaro لینوکس بسیار بالا است و محیط کاربری بسیار روان و مناسبی دارد. ساخت این توزیع نیز براساس Arch Linux انجام شده است و در واقع نسخه سادهتر آن به حساب میآید. Manjaro از رابطهای کاربری مختلف مانند KDE، Xfce و Gnome پشتیبانی میکند و امکان نصب آن روی انواع مختلف رایانهها وجود دارد، زیرا خیلی سبک است.
توزیع Oracle Linux
این سیستم، یکی از بهترین گزینهها در میان توزیع های لینوکس برای کسب و کارها به شمار میآید و به آنها اجازه میدهد تا فعالیتهای ابری و مدیریت سرورهای مجازی خودشان را به راحتی انجام دهند. این توزیع به شما اجازه میدهد تا بتوانید به راحتی زیرساختهای فناوری را بهینه کنید، سورسهای کد را ببینید و به روزرسانی نرمافزارها را نیز به راحتی دریافت کنید. همچنین میتوانید روی حافظههای RAM، حافظه پنهان CPU (یا Cache) یا رکوردهای CPU رایانه خودتان نیز رمز بگذارید و به این صورت امنیت آنها را بالاتر ببرید.
توزیع های لینوکس را بشناسید
در واقع، توزیع های لینوکس، سیستمهایی حاوی ابزارها و نرمافزارهای زیاد هستند که به شما امکان انجام کارهای متفاوت را میدهند. اما برای به کارگیری درست این موارد، باید آگاهی و اطلاعات کاملی در موردشان داشته باشید و ویژگیهای آنها را بشناسید. به همین دلیل و برای کمک به شما در این زمینه بسیار مهم، معرفی انواع توزیع های لینوکس را در این مقاله انجام دادیم و مشخصاتشان را به طور کامل بیان کردیم تا در این زمینه ابهام یا مشکلی نداشته باشید.
در قسمت نظرات به ما بگویید، شما از کدام توزیع لینوکس استفاده میکنید؟