لینوکس‌لرنینگ

مقایسه اوبونتو و دبیان

توزیع‌های مختلفی از سیستم عامل لینوکس وجود دارد که هر کدام از آن‌ها مزایا، معایب و کاربردهای خاص خودشان را دارند. در این مقاله می‌خواهیم دو توزیع بسیار محبوب از انواع توزیع های لینوکس یعنی Debian و Ubuntu را با همدیگر مقایسه کنیم. در مطالب قبلی به مقایسه و بیان تفاوت دبیان و ردهت لینوکس پرداختیم و تا انتهای این مقاله نیز با ما همراه باشید تا با تفاوت اوبونتو و دبیان آشنا شوید.

دبیان چیست؟

برای توضیح تفاوت اوبونتو و دبیان باید ابتدا هر کدام از این دو توزیع لینوکس را به صورت جداگانه به شما معرفی کنیم. دبیان در سال ۱۹۹۳ به صورت سیستم عاملی متن‌باز (open-source) و رایگان معرفی شد و یکی از قدیمی‌ترین توزیع های لینوکس محسوب می‌شود که بسیاری از ادمین‌های لینوکس از آن استفاده می‌کنند؛ بنابراین، پایدارترین توزیع لینوکس است.

شما می‌توانید دبیان را روی دستگاه‌های متنوعی شامل لپ تاپ‌ها، کامپیوترهای دسکتاپ و حتی سرور لینوکس نصب کنید. دبیان در مقایسه با اوبونتو پایدارتر است و کاربردهای بیشتری دارد اما آموزش دبیان برای تازه‌کارهایی که یادگیری لینوکس را به تازگی شروع کرده‌اند، مناسب نیست.

مزیت‌های دبیان

·        مدیریت و نگهداری توزیع دبیان در دستان کامیونیتی لینوکس قرار دارد. برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان بسیار باتجربه‌ای پشت پروژه دبیان هستند و در موفقیت آن نقش دارند.

·        با استفاده از سیستم عامل دبیان به سادگی می‌توانید ابزارهای مختلفی را نصب کنید. گذشته از این، شما می‌توانید دبیان را با CD و روش‌های متنوع دیگری روی کامپیوتر نصب کنید.

·        توزیع دبیان از امنیت بسیار بالایی برخوردار است.

·        دبیان در مقایسه با دیگر توزیع‌‌های لینوکس پشتیبانی بیشتری برای معماری‌های سخت‌افزاری مثل amd64 تا arm64 و PowerPC و … دارد.

·        این توزیع لینوکس رایگان و متن-باز است.

·        دبیان در بین تمامی توزیع‌های لینوکس بزرگ‌ترین مخزن ‌نرم‌افزاری را دارد.

معایب دبیان

·        آموزش دبیان برای افرادی که در حال یادگیری لینوکس هستند مناسب نیست.

·        در مقایسه با دیگر توزیع‌های لینوکس چرخه انتشار کوتاهی ندارد.

·        یک تفاوت اوبونتو با دبیان این است که دبیان PPA‌ها را ندارد.

·        دبیان رابط کاربری پایه‌ای دارد و بسیاری از تسک‌ها با یک ترمینال انجام می‌شوند.

·        نسخه تجاری ندارد.

اوبونتو چیست؟

برخلاف دبیان، اوبونتو یکی از توزیع‌های جدید لینوکس محسوب می‌شود که در سال ۲۰۰۴ وارد بازار شد و خودش بر اساس توزیع لینوکس است. این سیستم عامل کاملا رایگان و متن‌باز سه نسخه دسکتاپ، سرور و Core برای اینترنت اشیاء دارد. بنابراین، می‌توانید اوبونتو لینوکس را روی هر ماشین مجازی نصب کنید. از آن‌جایی که اوبونتو بر پایه دبیان است، شباهت زیادی به آن دارد اما این دو تفاوت‌هایی نیز دارند.

مزیت‌های اوبونتو

·        اوبونتو برخلاف دبیان رابط کاربری ساده‌ای دارد و برای تازه‌واردان به دنیای لینوکس مناسب است.

·        اوبونتو قابلیت‌های شخصی‌سازی زیادی دارد و می‌توانید آن را روی دستگاه‌های مختلف و ماشین‌های مجازی متنوع نصب کنید.

·        آپدیت‌های متعددی برای این توزیع لینوکس منتشر می‌شود.

·        شما می‌توانید اوبونتو را روی سیستم‌های دارای مشخصات ضعیف‌تر نصب کنید و منابع کمی برای نصب و اجرای آن لازم است.

·        آپدیت کردن اوبونتو بسیار راحت است.

·        شما می‌توانید از اوبونتو برای کاربردهای شخصی و تجاری استفاده کنید.

·        شما می‌توانید از بهترین مدیریت پکیج در اوبونتو استفاده کنید.

معایب اوبونتو

·        اوبونتو کامیونیتی محور نیست و گاهی اوقات برنامه‌نویسان حرفه‌ای برای کار کردن روی آن استخدام می‌شوند.

·        آپدیت‌های زیادی برای اوبونتو منتشر می‌شود اما این آپدیت‌ها به اندازه دبیان تست نمی‌شوند و بنابراین، پایداری اوبونتو از دبیان پایین‌تر است.

تفاوت اوبونتو و دبیان در یک نگاه

قابلیتدبیاناوبونتو
لینک دانلودhttps://www.debian.org/distribhttps://ubuntu.com/download
توسعه‌دهندگان و کامیونیتیکامیونیتی دبیانشرکت لینوکس
تاریخ انتشار اولیهسپتامبر ۱۹۹۳اکتبر ۲۰۰۴
سیستم عامل پایهلینوکس اورجینالدبیان
نوع نرم‌افزاررایگانرایگان و پولی
مناسب برایکاربران حرفه‌ایکاربران تازه‌کار
سازگاری سخت‌افزاریگستردهپشتیبانی از بیشتر دستگاه‌ها و پلتفرم‌ها
پشتیبانی LTSپنج سالپنج سال
PPAپشتیبانی نمی‌شودپشتیبانی می‌شود
چرخه انتشارنامنظممنظم: شش ماهه
ویژگی خاصبسیار امنامنیت پایین‌تر

فرق اوبونتو با دبیان چیست؟

حالا که با هر دو سیستم عامل اوبونتو و دبیان آشنا شدید چندین وجه تفاوت اوبونتو و دبیان را برای شما توضیح دهیم. همچنان با ما همراه باشید.

پایه‌گذاری اولیه

دبیان در سال ۱۹۹۳ منتشر شد و قدیمی‌ترین توزیع لینوکس محسوب می‌شود؛ اما اوبونتو در سال ۲۰۰۴ بر پایه دبیان منتشر شد و جدیدترین توزیع لینوکس است. برای هر تغییری در اوبونتو باید کد پایه دبیان تغییر کند.

فرایند نصب

یکی از تفاوت‌های اوبونتو و دبیان در فرایند نصب است. همانطور که پیش از این گفتیم دبیان می‌تواند از معماری‌های سخت‌افزاری مختلفی پشتیبانی کند و از این نظر با اوبونتو شباهت دارد. هر دو توزیع لینوکس دارای قابلیت نصب با رابط گرافیکی هستند اما نصب دبیان پیچیده‌تر از اوبونتو است.

برای نصب دبیان باید از Debian-installer کمک بگیرید که بر پایه nCurses است اما نصب اوبونتو با Ubiquity انجام می‌شود که بر پایه بخش‌هایی از Debian-installer است. Debian-installer گزینه‌های بیشتری در اختیار کاربر قرار می‌دهد و بنابراین نصب آن برای تازه‌کارهای لینوکس سخت‌تر است. Ubiquity رابط کاربری ساده‌تری دارد و فاقد گزینه‌های متعدد و پیچیده است.

مدیریت پکیج

دیگر تفاوت اوبونتو و دبیان در مدیریت پکیج است. هر دو این توزیع‌های لینوکس از نرم‌افزار یکسانی برای مدیریت پکیج نر‌افزاری استفاده می‌کنند اما تست‌های منبع‌ نرم‌افزاری متفاوتی دارند. با دبیان می‌توانید هر نرم‌افزاری را به غیر از نرم‌افزارهای پولی، انتخاب کنید و به شما امکان نسب نرم‌افزارهای پولی را می‌دهد اما نیازمند تنظیمات دستی است. از سوی دیگر اوبونتو از هر نرم‌افزاری (رایگان و پولی) پشتیبانی می‌کند و دارای سیستم مدیریت نرم‌افزار عمومی (Snap) است.

سازگاری نرم‌افزاری

هم دبیان و هم اوبونتو از نرم‌افزارهای متنوع پشتیبانی می‌کنند اما گاهی اوقات بعضی از نرم‌افزارها روی یکی از این دو توزیع به خوبی کار نمی‌کنند و نیازمند تغییراتی هستند و شاید مجبور به ویرایش بسته‌ها شوید. با این حال، اوبونتو دارای سیستم پکیجینگ PPA است که از طریق داشبورد اوبونتو کار می‌کند اما دبیان از این قابلیت بی‌بهره است.

عملکرد

یک وجه دیگر تفاوت اوبونتو و دبیان، عملکرد آن‌ها است. با اینکه هر دوی این توزیع‌های لینوکس سریع هستند، اما دبیان هیچ bundle یا prepackaged package را بدون هیچ قابلیت نرم‌افزاری فراهم نمی‌آورد؛ بنابراین، سبک‌تر و سریع‌تر از اوبونتو است. البته اوبونتو از سیستم عامل‌های دیگر مثل ویندوز و مک سریع‌تر است ولی قابلیت‌هایی بیشتر از دبیان دارد که آن را سنگین‌تر می‌کنند.

کاربران هدف

پیش از این گفتیم که اوبونتو برای کاربران تازه‌کار و تازه‌واردان دنیای لینوکس مناسب است، اما دبیان برای این دسته از کاربران مناسب نیست و آن را فقط به کاربران حرفه‌ای تر توصیه می‌کنیم؛ زیرا تنظیمات دستی بیشتری دارد.

امنیت

یکی از مهم‌ترین موارد تفاوت اوبونتو با دبیان در امنیت است. با توجه به امنیت لینوکس، هر دوی این توزیع‌ها دارای قابلیت‌های امنیتی مخصوص به خودشان هستند و پچ‌های امنیتی نیز برای آن‌ها منتشر می‌شود اما در کل می‌توان گفت که دبیان از اوبونتو امن‌تر است؛ اما هیچ سیستم مدیریت کنترل دسترسی برای حفاظت فایروال ندارد. در مقابل شما می‌توانید در اوبونتو از AppArmor استفاده کنید و فایروال را در حالت فعال قرار دهید. گذشته از این، اوبونتو دارای رابط کاربری بسیار ساده‌تری است که تنظیمات امنیتی را ساده‌تر می‌کند.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی تفاوت اوبونتو و دبیان پرداختیم و همانطور که گفتیم، دبیان اولین توزیع لینوکس و اوبونتو آخرین آن‌ها است. دیدید که دبیان تنظیمات دستی پیچیده‌تری دارد و برای کاربران با تجربه‌تر مناسب‌تر است اما اوبونتو به کاربران کم‌تجربه‌تر و تازه‌وارد دنیای لینوکس توصیه می‌شود.

سوالات پرتکرار

۱- دبیان در مقابل اوبونتو: کدام توزیع برای شما بهتر است؟

در صورتی که تازه کار هستید، به شما توصیه می‌کنیم که اصلا سمت دبیان نروید و تجربه لینوکس خود را با اوبونتو شروع کنید.

۲- دبیان در مقابل اوبونتو: کدام توزیع امن‌تر است؟

دبیان از اوبونتو امن‌تر است اما اوبونتو تنظیمات امنیتی راحت‌تری دارد.

۳- دبیان در مقابل اوبونتو: کدام توزیع سریع‌تر است؟

توزیع دبیان قابلیت‌های کمتری در مقایسه با توزیع اوبونتو دارد و بنابراین، سبک‌تر و سریع‌تر است.

پیمایش به بالا